Urineonderzoek bij uw huisdier

Urine kan veel informatie geven over de gezondheid van uw huisdier. Niet alleen over de urinewegen zelf, maar ook over de stofwisseling. In ons eigen laboratorium kan WB Dierenartsen achter eventuele ziektes komen en een passende behandeling voor uw dier voorschrijven.

Urine kleur en geur

Voor een urineonderzoek wordt allereerst gekeken hoe de urine eruitziet. Is deze afwijkend van kleur of troebel door bijvoorbeeld gruis, pus of bloed? Ook een afwijkende geur kan opvallen. Met behulp van een refractometer (speciale kijker) bepalen we het soortelijk gewicht van de urine. Daaraan kunnen we zien of de urine geconcentreerd, normaal of juist erg waterig is. Dit geeft ons informatie over of een dier te veel drinkt of plast. Dat kan weer aanleiding zijn tot het zoeken van de oorzaak daarvan.

Urine testen

Daarna onderzoeken we door middel van een teststrip de urine. Met een teststrip kan er worden gekeken of er bloed of een afwijkende hoeveelheid eiwit of glucose in de urine aanwezig is. Ook wordt de zuurgraad (pH) bepaald. Als laatste bekijken we het zogenoemde sediment van de urine. Dit zijn de zwaardere deeltjes van de urine die naar de bodem uitzakken tijdens het centrifugeren. Het sediment bevat cellen en eventuele kristallen, die we onder de microscoop kunnen bekijken. Ook bacteriën zijn soms zichtbaar aanwezig.

Urineonderzoek bij WB Dierenartsen

Urineonderzoek bij WB Dierenartsen kan vaak al veel duidelijk maken. Indien nodig zetten we de urine op kweek. Dit kan alleen als de urine steriel is afgenomen, zodat er geen bacteriën van buiten bij kunnen komen. We nemen deze steriele urine af in onze eigen praktijk door middel van een vrijwel pijnloze punctie uit de blaas van uw huisdier. Dat doen we meestal onder echobegeleiding. Wilt u meer weten over urineonderzoek bij uw dier? Neem dan contact met ons op!

Vragen?

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op

Heeft u vragen of wilt u meer weten over een onderzoek of een behandeling? Neem contact met ons op en laat het ons weten, wij helpen u graag verder!