Hobbymatig gehouden landbouwhuisdieren bij WB Dierenartsen

Ook met uw hobbymatig gehouden landbouwhuisdieren kunt u bij WB Dierenartsen terecht. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan schapen, geiten, hangbuikzwijnen, mini-varkens, alpaca’s en lama’s. Ook wanneer u minder dan vijf runderen heeft, wordt u aangemerkt als hobbydierhouder. Wij komen bij problemen of voor advies graag bij u aan huis.

Bij alle hobbymatig gehouden landbouwhuisdieren kunnen wormen voorkomen. Afhankelijk van het aantal dieren in de weide, de grootte van het perceel en of ze regelmatig naar een ander (stuk van de) weide worden gebracht, kan er daarom een worminfectie ontstaan. De verschijnselen kunnen erg variëren: slechte groei, bloedarmoede, diarree en zelfs sterfte kan voorkomen. Met een mestonderzoek kunnen we een worminfectie bevestigen en bepalen welke behandeling het beste is.

Huidmadenziekte

Bij schapen en andere langharige dieren kan daarnaast ook myiasis (huidmadenziekte) ontstaan. Een blauwgroene vlieg legt dan eitjes in de vacht van het schaap, waarna de uitgekomen larven de huid en het vlees van het schaap opeten. Deze aandoening verloopt erg snel en pijnlijk. Neem dus zo snel mogelijk contact met ons op wanneer u dit opmerkt.

Vaccinaties

Er zijn verschillende vaccinaties mogelijk bij hobbymatig gehouden landbouwhuisdieren. Afhankelijk van de situatie kan WB Dierenartsen bepalen welke vaccinaties wenselijk zijn. Zo kan er geadviseerd worden om uw varken(s) te vaccineren tegen vlekziekte. Bij geiten en schapen is het soms raadzaam of zelfs verplicht om te vaccineren tegen Q-koorts, blauwtong, rotkreupel of ‘het bloed’ (enterotoxaemie) en bij alpaca’s kan een vaccinatie tegen Clostridium geadviseerd worden.

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op

Heeft u vragen of wilt u meer weten over een onderzoek of een behandeling? Neem contact met ons op en laat het ons weten, wij helpen u graag verder!