Ontlastingsonderzoek bij uw huisdier

Voor ontlastingsonderzoek van uw huisdier bent u bij WB Dierenartsen in goede handen. Om dat zo goed mogelijk te doen, is het belangrijk dat u ontlasting aanlevert die zo ‘vers’ mogelijk is. In ons eigen laboratorium testen we dit op spoel-, lint- en haakwormen. Ook op de eencellige parasiet Giardia kan worden getest.

Giardia parasiet

Van Giardia is bekend dat deze niet in iedere ontlasting aanwezig hoeft te zijn, terwijl er wel een besmetting is. De parasiet komt namelijk niet altijd mee naar buiten. Als we de ontlasting dus maar één keer onderzoeken, is de kans dat de artsen van WB Dierenartsen deze parasiet aantreffen niet optimaal. We kunnen dan niet met zekerheid zeggen of deze test negatief is. Vandaar dat we adviseren om ontlasting van drie opeenvolgende dagen op te vangen, zodat we makkelijker kunnen bepalen of Giardia aanwezig is.

Ontlastingsonderzoek bij WB Dierenartsen

De ontlasting van drie dagen vangen we op in één potje, het zogenaamde mengmonster. Dit potje geeft uw dierenarts aan u mee of kunt u op de praktijk van WB Dierenartsen komen ophalen. Indien u van meerdere dieren met dezelfde klachten ontlasting moet opvangen, dan mag dit bij elkaar in een pot. Daarbij is het het beste als de ontlasting zo min mogelijk verontreiniging bevat, zoals grit en aarde. De ontlasting kan vervolgens het best bewaard worden in de koelkast. Op dag drie kunt u het potje ontlasting bij ons langs brengen en gaan wij in ons laboratorium aan de slag om te controleren of de Giardia-parasiet aanwezig is. Is dat het geval? Dan is het prettig om te weten dat deze besmetting goed te behandelen is. Meer weten? Neem contact met ons op!

Vragen?

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op

Heeft u vragen of wilt u meer weten over een onderzoek of een behandeling? Neem contact met ons op en laat het ons weten, wij helpen u graag verder!