Cytologie bij uw huisdier

WB Dierenartsen beschikt over een eigen laboratorium, waar we onder meer onderzoeken aan losse cellen kunnen uitvoeren. Dit wordt ook wel cytologie genoemd. Het voordeel van deze methode is dat de artsen van WB Dierenartsen snel en goedkoop een goede indruk kunnen krijgen van welke aandoening uw dier zou kunnen hebben. Ook is het niet belastend voor uw huisdier, omdat een zware ingreep of narcose niet nodig is. Bijna alle weefsels en cellen van lichaamsvloeistoffen kunnen met een speciale kleurstof worden gekleurd en daarna onder de microscoop bekeken worden.

Cellen onderzoek

De losse cellen die nodig zijn voor cytologie kunnen op verschillende wijzen verkregen worden. Dit kan door vloeistof op te zuigen, bijvoorbeeld vocht uit de borstholte, door een afdrukpreparaat van bijvoorbeeld de huid te maken, door cellen uit weefsels te zuigen met een dunne naald (ook wel een biopt of DNAB genoemd) of door een uitstrijkje te maken van de te onderzoeken cellen, bijvoorbeeld een bloeduitstrijkje. Uit de vorm, structuur en onderling verband van de cellen kan het celtype worden opgemaakt. Dit celtype bepaalt wat er op die plek aan de hand is. Wordt de verdikking veroorzaakt door een ontsteking of een goedaardige dan wel kwaadaardige tumor? Is er ontsteking door een bacteriële infectie, een allergische reactie of een steriele ontstekingsreactie? De cytologie brengt dus vaak antwoord op deze belangrijke vragen. Zo kan de dierenarts de juiste diagnose stellen en de beste behandeling voor uw huisdier adviseren.

Cytologie bij WB Dierenartsen

In veel gevallen kunnen de deskundige artsen van WB Dierenartsen zelf de uitslag van het onderzoek bepalen. Maar soms is het lastig om te zien wat er aan de hand is, waarbij een klein verschil een heel andere uitslag oplevert. Mocht dit het geval zijn, dan sturen we de cellen op naar een gespecialiseerde cytoloog. In verreweg de meeste gevallen levert dit een bruikbare uitslag op, aan de hand waarvan we uw huisdier kunnen behandelen. Meer weten? Neem gerust contact met ons op!

Vragen?

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op

Heeft u vragen of wilt u meer weten over een onderzoek of een behandeling? Neem contact met ons op en laat het ons weten, wij helpen u graag verder!