Gezelschapsdieren

Chocolade

De feestdagen zijn nog even weg, maar de winkels lopen al weer vol met het lekkerste snoepgoed. En daar hoort natuurlijk ook chocolade bij. Wij zijn er dol op, maar onze huisdieren kunnen hier heel ziek van worden...  

Hoe giftig chocolade is voor uw hond hangt af van de hoeveelheid chocolade die is opgenomen en het soort chocolade. De grootte van uw hond speelt hierbij ook een rol. De toxiciteit van chocolade, specifieker van cacao, wordt veroorzaakt door theobromine. Hoe puurder de chocolade, hoe meer er van deze stof in zit en dus hoe gevaarlijker voor de hond. Witte chocolade bevat nauwelijks theobromine en is daarom ook niet gevaarlijk.  

Symptomen

Symptomen van chocolade-intoxicatie kunnen ongeveer 2 tot 4 uur na inname ontstaan: rusteloosheid, overgeven, veel plassen en diarree. In ernstige gevallen gaat een hond snel ademhalen, stijgt de hartfrequentie en kan er koorts ontwikkelen. Ook kunnen er epileptische aanvallen en hartritmestoornissen optreden. Met soms fatale gevolgen.  

Wat te doen als uw hond chocolade heeft gegeten? 

Neem contact op met de praktijk als uw hond meer dan 2 gram per kilogram lichaamsgewicht aan pure chocolade op heeft of meer dan 10 gram per kilogram lichaamsgewicht aan melkchocolade. Bij twijfel kunt u altijd bellen voor advies.

Bij recente inname kan de dierenarts de hond laten braken.